En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

fredag 3 oktober 2014

Lär dig komma ihåg namn”Kom ihåg att en människas namn för den personen är det vackraste och viktigaste ordet av alla.” Andrew Carnegie

De flesta människor har svårt att komma ihåg namn. Vi brukar beklaga oss att vi känner igen ett ansikte men aldrig kommer ihåg ett namn. Jag gick en kurs i minnesteknik för många år sedan och vet hur mycket vi kan förbättra vårt minne med lite träning. Kan det vara så, om vi ska vara helt ärliga, att vi inte bryr oss tillräckligt mycket om andra människor för att lära oss komma ihåg deras namn? Om vi bryr oss, kommer vi att kunna minnas. Kommer du ihåg hur det var när du blev kär? Var det svårt att komma ihåg hennes (eller hans) namn? Jag tror inte det!

Det första problemet i att komma ihåg namn har inte med vårt minne att göra utan om att först registrera det. Det har med vår iakttagelseförmåga att göra. Modern hjärnforskning visar att uppmärksamhet är informationsportalen in till vår hjärna. På sätt och vis kan man säga att intelligens är vår förmåga att koncentrera oss. Uppmärksamhet är det som kopplar ihop våra tankeprocesser med hjärnans minnesfunktioner. När du lär dig att fokusera din uppmärksamhet kommer du att lättare minnas och samtidigt uppfattas du som mer intelligent.

Du kan öva upp din koncentrationsförmåga. Träna dig att bibehålla din uppmärksamhet över längre tidsperioder. Lär dig att koncentrera din energi med laserfokus när du möter nya människor. Koncentrera dig på den andra personens utseende och uttryck när du träffar någon för första gången och lyssna noga när de presenterar sig. Om du inte hör vad de säger, fråga igen. Det visar att du intresserar dig. Be dem bokstavera om de har ett krångligt namn.

Upprepa gärna deras namn när du presenterar dig, säg något i stil med ”Hej Anders Nilsson, trevligt att träffas! Jag heter [förnamn], [efternamn].” Fortsätt att tyst för dig själv repetera namnet under den första stunden och skriv ned det genast om du har den möjligheten. Repetition är kunskapens moder heter det ju i talesättet. Vår förmåga att återge kunskap senare står i direkt proportion till hur mycket vi läst in och repeterat.

Det finns flera spännande minnestekniker du kan använda som hjälpmedel för att komma ihåg andras namn lättare. Köp en bok eller ta en kurs i minnesträning. En effektiv metod är att göra roliga associationer kring personens namn. Ditt minne kommer lätt ihåg lustiga eller bisarra bilder du skapar i din fantasi. I fantasin kan du, till exempel, låta huvudet på den person du hälsar på, flyga iväg och sätta sig på axlarna på någon annan som du känner, med samma namn. Ju knasigare bilder desto bättre.

Jag lärde mig en gång ett trick av en gammal säljare som brukade fråga kunder och andra människor som han mött tidigare men inte kom ihåg namnet på. Han sa: ”Hej, vad var det du hette nu igen?” Om de svarade med förnamn, replikerade han: ”Ja, det vet jag ju, men vad hette du i efternamn?” Om de svarade med efternamnet gjorde han bara tvärt om, så att ingen skulle känna sig sårad. Mitt bästa råd är ändå att du tränar på och lär dig komma ihåg namnen på dina kunder och andra bättre.

Inga kommentarer: