En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

fredag 12 september 2014

Säg det med ett leende”Ett leende är den kortaste vägen mellan två människor.” Victor Borge

I affärer, försäljningssituationer och i andra mellanmänskliga relationer är det viktigt att snabbt kunna skapa förtroende och etablera kontakt med människor. Det kan du göra genom att presentera ett glatt ansikte och använda dig av ett öppet och inbjudande kroppsspråk. Ett leende smittar av sig. Var medveten om att de flesta andra bara gensvarar på det du presenterar för dem. Presentera dig med ett leende och chansen är stor att du får ett leende tillbaka.

Le även om du inte känner för det. Efter en stund kommer känslan ikapp. Det förefaller som vårt handlande åtföljer känslan, men i själva verket går handling och känsla hand i hand. Genom att påverka vårt handlande som står mer under direkt kontroll av viljan kan vi indirekt påverka känslan som inte gör det. Med ett glatt leende kommer man långt. Leendet hörs i telefonen också. Ett telefontips är att ställa sig upp, eftersom det skapar mer energi i kroppen, och sedan ta på sig ditt bästa leende innan du ringer upp. Du kommer att framstå som positiv, energisk och glad för den som svarar i andra ändan.

Många framgångsrika människor kan vittna om hur de i unga år tränade sitt leende framför spegeln. Jag jobbade också själv med det under lång tid. Det händer något med hormonerna i vår kropp när vi tar för vana att le. Även om ansiktsmusklerna är otränade och leendet känns påklistrat till en början kommer vi så småningom att känna oss gladare. Det finns flera intressanta studier om känslornas fysiologi. Det är till exempel svårt att vara nedstämd när man håller huvudet högt eller tittar uppåt. Du har säkert lagt märke till hur deprimerade människors kroppsspråk ser ut; de går med nedsänkt huvud, blicken riktad nedåt med sänkta axlar och böjd rygg. Om du vill känna dig glad och stark, gör då precis tvärtom, räta på ryggen, sträck på dig, lyft blicken och le. Prova själv någon gång, du kommer att känna skillnaden.

Alla tycker om att vara tillsammans med glada och positiva människor. Om du är glad är du välkommen överallt. En gång arbetade jag med ett affärsprojekt i Spanien som skulle innebära att flera medarbetare blev utan jobb. Efter en tid fick jag reda på att de på kontoret börjat kalla mig Mr. Happy, eftersom de tyckte att jag alltid var glad, trots den tuffa uppgiften vi hade framför oss. Har du någon gång funderat på hur andra människor uppfattar dig? Hur skulle du vilja bli uppfattad av andra? Du kan alltid börja med att ta på dig ett leende varje morgon.

Inga kommentarer: