En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

fredag 5 september 2014

Visa uppskattning och intresse

”Om du vill vinna en man för din sak, övertyga honom då först om att du är hans uppriktiga vän.” Abraham LincolnFörsäljning bygger på relationer. Om du är bra på att bygga upp nätverk med starka relationer till kunder och andra människor har du goda förutsättningar att lyckas väl i längden. Min dotter som är tolv år och har över femtio namn i sin mobiltelefon frågade mig förundrat hur jag kunde ha en adresslista med över ettusen sexhundra i min. Jag har ju hållit på ett bra tag och har än så länge ett visst försprång.

Både ute hos kund, vid fester och andra sociala tillställningar är det en god idé att komma förbered med några relationsbyggande frågor. En fråga som är bra att ställa kan vara något i stilen med: ”Hur kommer det sig att du började i den här branschen?” Människor älskar att prata om sig själva och om du bara är en tålmodig lyssnare kommer de att tycka att du är en mycket spirituell och begåvad person. Om du, nästa gång ni ses, kan knyta an till det som nämnts tidigare kommer du att ha en vän för livet.

Försök att få den du talar med att berätta om vad han helst vill ha ut av livet. Genom att använda ett coachande förhållningssätt kan du ställa frågor som leder den andre till självinsikter så att han kan ta ställning det som är viktigt för honom och höja sina egna målsättningar. En av anledningarna till att coaching är en så effektiv metod beror bland annat på att varje sådant samtal fokuserar helt och hållet på den andre. Känslan av att ha full ”sändningstid” och någon som är intresserad och lyssnar är fantastisk bara i sig.

Var generös med beröm och uppmuntran mot andra. Hjälp unga människor genom att visa hur de ska göra för att lyckas. Dela med dig av dina egna misstag och tala om saker som får dem att lyfta blicken och se sina fulla möjligheter. Om du fått hjälp av andra var inte rädd att tala om det för dem och tacka dem. På detta sätt kan du bidra till att stärka dina kunders och medmänniskors självkänsla. När du får dem att tycka bättre om sig själva kommer de att tycka bättre om dig.

Inga kommentarer: