En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

fredag 8 augusti 2014

Tala väl om dina konkurrenter”Jag vill inte tala illa om någon människa, utan säga allt gott jag känner till om alla.”
Benjamin Franklin

Säg inget illa om någon. Om du inte kan komma på någonting positivt att säga, var tyst istället. När det gäller att skapa förtroende med dina kunder är det få saker som luktar lika illa som förtal. Du har ingenting på att vinna av att förtala dina konkurrenter eller ens antyda att de skulle fara med oegentligheter och vara sämre än er själva.

Det är möjligt, ja till och med troligt att en potentiell kund redan har affärer ihop med någon av dina konkurrenter. När du kritiserar dina konkurrenter kritiserar du ju indirekt kundens personliga omdöme eftersom han valt att göra affärer med något eller några av de bolag du kritiserar. Om kunden redan har en relation med dem har han kanske personlig erfarenhet av både deras starka och deras svaga sidor.

Därför är det viktigt att du lär dig något fördelaktigt om dina konkurrenter. Kom ihåg att de gör också en hel del bra saker. De levererar kundnytta, ser över sina strategier och vässar sina konkurrensfördelar. Beröm dem inför dina kunder och berätta vad du tagit reda på om deras position, storlek och deras bästa erbjudanden. Det inger förtroende när du vågar visa dem i god dager. Om de redan är kund hos din konkurrent hedrar du samtidigt kundens omdöme med ditt positiva utlåtande.

När du har upphöjt dem kan du sedan enkelt sätta in ditt bolag i samma klass som några av dina bästa konkurrenter; ”Leverantör X och Y, liksom vi, hör till de största och mest väl renommerade i vår bransch.” eller ”Företag som Å och Ä, liksom vi, tillhör de mest kostnadseffektiva bolagen inom vår industrisektor och kan erbjuda konkurrenskraftiga priser.”

Tala väl om dina konkurrenter och sätt in dig själv i samma liga genom att associera till dem.

Inga kommentarer: