En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

onsdag 11 februari 2015

Bli vän med dörrvakten



“Låtsas att varje människa du möter har ett smycke runt halsen där det står; 'Gör så att jag känner mig viktig.' Inte bara kommer du att lyckas med din försäljning, du kommer att lyckas med ditt liv." Mary Kay Ash

Beslutsfattare är upptagna människor och ofta svåra att nå. När det gäller att ”komma igenom” till kunden så är det sunt förnuft som gäller. Använd dig inte av tricks eller fyndiga påhitt. Sekreteraren, eller den personliga assistenten, som de allt oftare kallas, är en värdefull källa till massor av möjlig information om kunden. Det är ett misstag att bara be dem koppla dig vidare. Sekreteraren är inte en extra växelfunktion! Där kan du få reda på vilka tider som passar bäst att tala med kunden på, om han eller hon är mycket stressad, vilket humör han är på, vad han har gjort alldeles innan och så vidare. När du känner till allt detta ger det dig en bättre förutsättning att föra en avslappnad dialog när du väl kommer fram till kunden.

Fråga efter sekreterarens namn i växeln eller av någon annan på kontoret. Notera namnet i ditt kundsystem och använd det sedan för att skapa kontakt och få henne (för det är oftast än idag en kvinna) vänligt sinnad till dig. Småprata gärna lite och bygg upp relationen och förtroendet med henne men undvik att låta alltför familjär. Ta reda på hur det ser ut bland kundens kollegor på andra avdelningar i företaget. De kanske kan liknande behov och vara intresserade av ditt erbjudande de också. Ett annat bra sätt är att ta kontakt med en av säljarna på företaget. De är betalda för att berätta om sitt företag för andra, och gör det ofta gärna.

Undvik att stöta dig med sekreteraren, far inte med osanning eller falska förespeglingar. Du vill absolut inte bli motarbetad av henne. Hon har ofta makten över chefens kalender och bestämmer vem han eller hon ska träffa och när. Om du gör dig till ovän med henne kan det bli svårt för dig och det företag du representerar att någonsin inom överskådlig tid komma tillbaka dit.

På många platser finns inte längre sekreterare kvar och du måste boka direkt hos kontaktpersonen hos kunden. Fråga gärna först i växeln hur strukturen ser ut och om den personen kanske har administrativ support från annat håll, från sin marknadsassistent, till exempel. Det finns också, i ärlighetens namn, sekreterare som tagit som sin uppgift att vara dörrvakt och inte släppa igenom någon försäljare alls. De vill förmedla kontakten, vill veta allt och förslår gärna att du skickar ett mejl till dem med alla uppgifter. Ge inte med dig och tappa inte humöret utan behandla dem med respekt och charm. Sekreterare är människor de också och kan ha en dålig dag men de allra flesta är trevliga och hjälpsamma. Fundera på hur du kan ge dem en uppgift att hjälpa till.

Inga kommentarer: