En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

fredag 10 april 2015

Det handlar om att träffa människor

“Den viktigaste nyckeln till stor framgång är att besluta dig, sätta igång, agera och komma i rörelse." John Wooden

Jag hade en försäljningschef en gång som brukade säga: ”Ska man sälja mer måste man ut och besöka fler kunder.” Om du ökar antalet kundkontakter kommer din försäljning också att öka, om allt annat är lika. Träffar du tillräckligt många människor? Försäljning är ett sifferspel, en fråga om addition och multiplikation.

Du kan räkna ut hur många kundkontakter du behöver ta för att uppnå dina mål. Det finns en direkt korrelation mellan de aktiviteter vi genomför och de resultat vi uppnår. Är din aktivitetsnivå tillräcklig för att du skall kunna nå dina målsättningar?Det är utmärkt att föra statistik över sina kundkontakter. Idag loggas mycket i säljstödssystem och du kan enkelt kolla upp din försäljning. Det är uppmuntrande att ha koll. Alternativet är att låtsas ha koll eller ljuga för sig själv om läget. Det är tyvärr alldeles för vanligt. Den som för statistik kan med hjälp av den finna reda på vad som går galet, var han gör fel och rätta till det för att lyckas.

Om du vill öka din försäljning, öka din kundnärvaro. Det finns en omedelbar koppling mellan dina mål, din aktivitetsnivå och ditt schema, hur du använder din tid, och dina slutresultat. Ju fler kunder du kommer i kontakt med desto mer säljer du. Fokusera alltså på de aktiviteter som skapar de resultat som matchar de mål du vill nå.

Var noga med hur du använder din tid. När vi växer upp och går i skolan vänjer vi oss att arbeta efter ett schema. Om du inte säker på vad du ska göra vid ett enskilt tillfälle är det bara att se efter på schemat. Schemaläggning är en god vara att behålla också efter det att skolan är avslutad. När du arbetar i försäljning är din viktigaste uppgift att kontakta kunder så schemalägg din dag runt de tider när det är lättast att nå dina kunder och disciplinera dig själv att hålla dig till schemat.

En säljchef för många årtionden sedan, sa en gång dessa tänkvärda ord; ”När det kommer till kritan är allt försäljningsarbete mycket enkelt – man träffar andra människor. En försäljare kan ha högst ordinära personliga egenskaper. Men om han går ut och berättar om sin vara med övertygelse och allvar för fyra eller fem personer var dag, ja då kan han helt enkelt inte undgå att lyckas.”
Du har inte sålt varan innan du fått ordern. Du får ingen order innan du har talat med kunden. Du får inte tala med kunden innan du har gjort ett besök. Grunden till all försäljning är alltså kundkontakt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra!