En sajt om sälj

Försäljning är ett av världens äldsta yrken möjligen med undantag av jägarens. Det är affärer som gör att jorden spinner runt sin axel. Säljaren står i centrum för all värdeskapande och välståndshöjande verksamhet som för vår civilisation framåt. Säljaren är företagets ansikte utåt och dess representant ute bland kunderna. Att skapa affärer är en utomordentligt viktig uppgift. Det är det mest centrala i ett företag. Säljarens ansvar är stort och en duktig säljare kan tjäna mycket goda pengar också när man jämför med de flesta andra yrkesgrupper.
Du själv är inblandad i säljsituationer hela tiden och därför är kunskap om försäljning viktigt vad du än gör i livet. Du säljer dig själv vid en anställningsintervju och vid löneförhandling. När du söker övertyga någon om dina idéer och i din roll som chef eller VD är insikter i försäljningsteknik mycket användbara.
Försäljning är ett praktiskt ämne i första hand, inte ett akademiskt. Det finns naturligtvis teorier och modeller i botten men det viktiga är inte att kunna dessa utan att tillämpa dem. Det är en fråga om färdighetsträning inte kunskapsinsamling. Även om du har hört mycket om försäljning förut, stäng inte av. Låt dig bli påmind om det igen. Repetition är kunskapens moder. Övning ger färdighet!

Det är inte det du vet utan det du gör som bygger din framgång!

Urban Gavelin

fredag 12 juni 2015

Övning ger färdighet"Ju mer jag övar, desto mer tur får jag!" Gary Player

De bästa idrottsmännen, de bästa musikerna de bästa komikerna tränar mer än du någonsin anar. De övar och repeterar flera timmar varje dag. Tiger Woods är känd för sitt hårda träningsprogram. Trots att han redan är bäst på golftouren fortsätter han att träna för att bli så bra som han överhuvudtaget kan bli. Ibland tänker vi att det vore roligt att vara lika bra som ett proffs men glömmer att det finns ett pris att betala. Vi är inte beredda att satsa det de har satsat i tid, ansträngning och energi för att nå dit. Jag lyssnade nyligen på ett föredrag med TV-profilen Anders Lundin där han berättade om hur mycket han förbereder sig och smygtävlar i samband med sina framträdanden. När han och Kattis Ahlström skulle leda den europeiska schlagerfestivalfinalen för några år sedan tränade de i flera månader innan det var dags för sändning.

Ska du bli riktigt duktig som säljare behöver du också träna mycket. Det handlar om att hela tiden öva slagteknik och ständigt träna grundslagen. Öva med dina kollegor, förbered dig och repetera om och om igen. Detta är så viktigt eftersom det mesta vi gör sker reflexmässigt utan att vi medvetet tänker på det. Genom att öva säljsituationer nöter du in reflexrörelserna i ditt undermedvetna; hur du ställer frågor och hur du reagerar på olika svar och bemöter invändningar, presenterar fördelar och så vidare. I säljsituationen hinner du inte tänka på alla detaljer och det är viktigt att ha tränat upp denna automatiska responsmekanism i ditt undermedvetna. Hitta försökskaniner att träna på, någon anhörig, din chef eller en kollega och turas om att sälja till varandra. Du övar också på arbetet genom att göra många kundsamtal i rad.

Många säljare ser varje kundbesök som ett äventyr, alltid lika nyfiken på att höra vad han själv kommer att säga. De kan naturligtvis lyckas ibland men jag föreslår att du inte är sådan. Förbered dig istället noga och skriv ned dina intervjufrågor nästan ordagrant och slipa på dem. Jag har funnit att genom att ta lite tid i förväg till att tänka igenom vilka frågor jag ska använda lyckas jag bättre i säljsamtalet. Direkt efter ett kundmöte är det också bra att tänka igenom vad som gick bra och vad du skulle vilja ändra på till nästa gång. Genom att ta vara på lärandet i jobbet förbättrar du dig från ett kundmöte till nästa.

Inga kommentarer: